Dr. Kolozs Gergely "Tipegő" Bölcsőde

 

 

 

 

Általános tájékoztató

Tisztelt érdeklődők, kedves Szülők!

Örülünk megkeresésüknek és reméljük, hogy minden kisgyermekeket nevelő családnak segítséget tudunk nyújtani abban, hogy megismerjék a bölcsődében folyó szakmai munkát és ezen információk birtokában sikerül majd meggyőződniük abban, hogy biztonságban tudhatják gyermekeiket addig, míg önök dolgoznak! A szakmai programunkban meghatároztuk nevelési feladatainkat, céljainkat és gondozási-nevelési alapelveinket. Akik személyesen ismernek bennünket, tudják, arra törekszünk,hogy minden hozzánk járó kisgyermek a legjobb ellátásban részesüljön. Tudjuk, mik a sajátosságai egy kisgyermeknek, mivel szeretnek játszani, mi kell ahhoz, hogy jól érezzék magukat. A folyamatos napirend segítségével szervezzük a különböző korú és fejlettségi szintű gyermekek életé a csoportokban, hogy minden kicsi egyéni igényét ki tudjuk elégíteni. A tágas csoportszobákban a fa bútorok, a színes és változatos játékeszközök otthonosságot és melegséget sugároznak. A napi játéktevékenységbe építjük be a zenei, vizuális nevelés és a mozgásfejlesztés különböző módjait. Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges táplálkozásra, melynek kivitelezését a saját főzőkonyha teszi lehetővé.
 

Az alapellátáson túli szolgáltatásaink

A Bölcsődei ellátásban nem részesülő gyermekek és családjaik számára nyújtható szolgáltatásunk az időszakos gyermekfelügyelet és a játszóház, melyek térítési díj ellenében vehetőek igénybe. Az időszakos gyermekfelügyelet a szülő elfoglaltsága idejére, néhány órára kérheti gyermeke felügyeletét. A bölcsődevezető, illetve a kisgyermeknevelő a gyermek személyi adatain kívül rögzíti a szolgáltatás igénybevételének a napját, időtartamát és azt, hogy kinek adható ki a gyermek, kit és hol lehet értesíteni sürgős esetben. Játszóházunkat igyekszünk olyan eszközökkel felszerelni, melyekkel változatos játék- és mozgáslehetőséget biztosíthatunk az ide járó gyermekek számára. A gyermekek mozgásigényüket a szabadban és a jól felszerelt csoportszobákban van lehetőségünk kiélni, szülővel együtt van lehetőség játékra, tanácsadásra, szakemberrel való beszélgetésre. A játszóházi szolgáltatás keretében az udvari játékokon felül egy átlagos játszótérhez képest az alábbi plusz elemeket nyújtjuk:
     - zárt tér, melynek révén nem szaladnak ki a gyermekek az útra,
       illetve a kutyák, macskák nem piszkolják a játszóteret;
     - elérhető mosdó;
     - pelenkázási lehetőség (WC és kézmosó);

Amit a szolgáltatás igénybevétele előtt tudni kell:

 • Az időszakos gyermekfelügyelet és játszóház lehetőséget nyújt arra, hogy bölcsődei felvétel nélkül- a szülők igényeinek megfelelően- a gyermek néhány órát a kortársai között tölthessen el.
 • Csak egészséges gyerekek vehetik igénybe
 • Bölcsődei nyitvatartási időben kérhető, kizárólag orvosi igazolással vehetőek igénybe, és az 1- 3 éves kor közötti gyermekek és szüleinek kínáljuk.
 • A játszóház egy héten háromszor,(hétfő, szerda és péntek) 9-11 óráig, míg az időszakos gyermekfelügyelet bármelyik nap kérhetik a szülők.
 • Mindkét esetben előzetes telefonos bejelentkezéssel lehet igénybe venni, a szolgáltatások óradíjasak melynek fizetése előre történik és minden befizetésről nyugtát állítunk ki.
 • Ha a bejelentést követően a kért szolgáltatást mégsem igénylik, kérjük, hogy ezt jelezzék felénk.
 • A gyermekek magukkal hozhatják az otthonról hozott kedvenc játékaikat, de a játékok épségéért felelősséget nem tudunk vállalni.
 • Ahhoz, hogy a bölcsődei munka megszervezése gördülékenyem menjen, szükséges, hogy a szülő az igényét legkésőbb előző nap délig bejelentse a bölcsőde vezetőjének.
 • Az igénybe vételről bővebb tájékoztatást a 06(78) 438-021-es telefonszámon kérhetnek vagy személyesen a bölcsődében a bölcsőde vezetőjétől! Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!
   

Bölcsőde bemutatása

A bölcsőde 2013-ban DAOP-4.1.1./b-11 pályázat útján épült meg, új, korszerű intézmény, funkcióinak megfelelően kialakított, akadálymentesített épületben. Három csoportszobával rendelkezik, jellege napos bölcsőde, és a gyermekek napközbeni ellátására szolgál. A bölcsőde férőhelyszáma 24fő-ről 36-ra növekedett, az alapellátáson túl három, családtámogató szolgáltatásokat szervezhet a bölcsődei ellátásban nem részesülő gyermekek és családjaik számára: időszakos gyermekfelügyelet, játszócsoport, baba-mama klub. Az alapellátás keretén belül korai fejlesztést biztosítunk Dunavecse és Apostag területén élő, a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság javaslatával rendelkező kisgyermekek részére. A Korai fejlesztés feladat ellátására a Kunszentmiklósi Pedagógiai Szakszolgálat intézménye gyógypedagógusokat bíz meg.

  

A Bölcsőde tárgyi feltételei a szakmai követelményeknek megfelelően, egységes szempontok alapján lett kialakítva. A gyermekek életkorának, fejlettségének megfelelő bútorzattal, gondozási eszközökkel, korszerű játékokkal rendelkezünk. A csoportszobák alapterülete megfelel a férőhelyszámnak. A bútorzata minden csoportban egységes, korszerű (gyermekasztalok, ülőkék, játékpolcok, kanapék), a berendezést a csoport létszámhoz és a gyermekek fejlődéséhez igazodnak. A bútorok megfelelő elhelyezésével lettek kialakítva az elkülönített, nyugodt játszóhelyek, puha sarkok.

  

Elegendő hely van a nagymozgásos tevékenységekhez és a csendes játékokhoz. A puhaságot játszópárnákkal, ülőpárnával, kuckóval, mesesarokkal, pihenési lehetőségekkel biztosítjuk. Saját helye van a gyermekeknek az asztaloknál. Állandó hely biztosítása mellett, jellel ellátott saját ágy van a nyugodt alvás feltételeinek a biztosítására.

  

A kisgyermeknevelők ülőhelyükről jól belátják a csoportszobák területét. A fürdőszobai gondozáshoz használt terület biztonságosan megközelíthető a csoportszobák és az átadó helyiségeken keresztül. A megfelelően elhelyezett eszközök segítik a gondozás folyamatosságát, az önálló tevékenységhez, a helyes szokások elsajátításához megfelelő időt és helyet.

  

A szájöblítéshez, a fogápolás prevenciójához az eszközök biztosítottak. Az öltözőkben a gyermekek váltóruhája jellel ellátott szekrényben tárolható. A gyermekek saját ruhában, lábbeliben tartózkodnak a bölcsődében. Szükség esetén bölcsődei váltóruhát tudunk biztosítani.

  

A babakocsik, és az otthonról hozott nagymozgásos játékok elhelyezésére a „babakocsi tárolóban” van lehetőség. A szülők számára a folyosón biztosítjuk a várakozáshoz szükséges feltételeket.

  

Az udvaron változatos mozgáslehetőségeket biztosítunk minden évszakban a rögzített és a hordozható játékokkal (labdák, motorok, hinták, csúszdák), homokozóval. Nyaranta pancsolási lehetőséget tudunk biztosítani a gyermekeknek. A szabad levegőn való tartózkodás lehetősége minden évszakban biztosított a bölcsődében. A gyermekek életkorának és egyéni fejlettségének megfelelő étkeztetést, változatos az évszakoknak megfelelő étrendet biztosítjuk, saját főzőkonyhával rendelkezünk. Az étlapot a korszerű táplálkozási elvek, jogszabályok és a konyhatechnikai eljárásokat figyelembe vételével szakképzett élelmezésvezető állítja össze.

  

Minden bölcsődében így nálunk is a napi 4 étkezést (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna) biztosítunk a gyermekek számára. Ez a napi étkezések 75%-a. Szomjoltásra vizet adunk. Minden évszakban ügyelünk a szükségleteknek megfelelő, elegendő folyadékfogyasztásra. A tápszeres gyermekek részére a gyermekorvos/háziorvos által felírt tápszert a szakácsnő készíti el. A bölcsőébe járó gyermekek intézményen belüli egészségügyi felügyeltét és gondozását a bölcsőde orvosa és a védőnők látják el.
 

Az intézmény saját honlapja IDE kattintva érhető el.