Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) Pályázatok

Nyitott Tanulási Központ (NYITOK)

A Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért nevű szervezet, 1.993.961.000 forintból megvalósuló TÁMOP 5.3.9.-11/1-2012-0001 azonosítószámú „NYITOK hálózat a társadalmi befogadásért” című központi kiemelt programot valósít meg 2012. augusztus 1. és 2015. január 31. között. A program keretében az 50 településen idegen nyelvi, informatikai és egyéb területeken térítésmentes tanulási lehetőséget kínálunk, a munkaerő-piaci szempontból hátrányos vagy veszélyeztetett helyzetűek számára. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A sajtóközleményt IDE kattintva tekintheti meg.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Kistérségi Egészségfejlesztési Iroda

Dunavecse Város Önkormányzat Dr. Kolozs Gergely Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Centrum és Szociális Intézmény (6087 Dunavecse, Vasút utca 8.) a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében (TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0021) "Kistérségi Egészségfejlesztési iroda Dunavecse városában" elnevezésű pályázatával Európai Uniós támogatást nyert, melynek összege: 100 000 000 Ft.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Egészségre nevelés

Dunavecse Város Önkormányzata (6087 Dunavecse, Fő út 43.) a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében (TÁMOP-6.1.2/A-09/1) „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok” elnevezésű pályázaton támogatást nyert, "Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok Dunavecsén" címmel.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján található új Arculati Kézikönyvnek megfelelő, megújult C típusú tábla került kihelyezésre az Önkormányzat épületében.

 

Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok Dunavecsén
(TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2010-1081)


Dunavecse Város Önkormányzata támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Társadalmi Megújulás Operatív Programjának keretében kiírt „TÁMOP-6.1.2/A-09/1” jelű pályázaton.
Ezen projekt keretében a településen 2011. június 1-jétől kezdve, 2011. december 31-ig egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramokat rendeztünk.

Az események szétosztása megadott ütemterv alapján történt, követve egy adott logikai felépítést. A programokat szakképzett előadók, szakorvosok, valamint edzők felügyelték, a nagyobb hatékonyság, és célravezetőbb bemutatók kedvéért.

Bízunk abban, hogy a felsorolt programokból mindenki megtalálta a számára kedvező lehetőséget, a testi, és lelki egészségének megalapozására, és a projekt befejeztével is tovább folytatja a megszerzett tudás felhasználását.


A továbbiakban megismerkedhetnek a lezajlott programokkal.

 

Lezajlott programok

 

Mozgással az egészségért/Rendszeres testmozgás – Tömegsport (júl.26., júl.27.)

Az összeállított program minden korosztály részére tartogatott aktív kikapcsolódási lehetőséget. Mivel mind a két nap hétköznapra esett, célszerűnek láttuk délutánra időzíteni a rendezvényt, így a nagy meleg sem zavart senkit sem a mozgásban. A rendezvény zavartalan lefolyásában a Dunavecsei Sportegyesület szakképzett edzői voltak segítségünkre.
Zömében 14-20 év közötti fiatalok jelentek meg, de az idősebb korosztályok is szép számban jelen voltak. Lehetőség nyílt labdajátékokra (labdarúgás, kidobós, stb.), valamint a fiatalabbak fogócskázhattak, a nagyobbaknak pedig intervall-futás levezénylésében segítettek a hozzáértők. Azok akik koruk, vagy valamilyen más oknál fogva nem tudtak részt venni ezen pulzusszám emelő programokon, azok a sportpálya külső futókörén aerob mozgás gyanánt sétáltak, vagy hosszabb időtartamig kocogtak.

 

Települési Egészségnap -(2011.aug.20.)

A Települési Egészségnap augusztus 20-én került megrendezésre, ahol több szálon, és több helyszínen zajlottak az események. A Vasúti sportpályán kispályás focikupa, és sakkversenyen próbálhatták ki magukat a résztvevők, a Sportcsarnokban kosárlabda, floorball, kézilabda, és kötélhúzás került megrendezésre. Azok számára, akik a szervezetet kevésbé igénybe vevő testmozgásra vágytak nyújtó-lazító torna segítségével tehettek egészségük megőrzéséért. Ez a program nagyon népszerű volt a gyermekek körében, csakúgy, mint a helyes testtartás, és mozgáskultúra oktatás elnevezésű programunk. Az egészségük akkori állapotának felmérésének érdekében állapotellenőrzés is zajlott, illetve szakorvosok tanácsadása volt megtekinthető a dohányzásról való leszokás, az étkezés és túlsúly, valamint a szűrőprogramok jelentőségének témaköreiben. Az esemény lezárásaként 16 órától zöldség-és gyümölcskóstolásra nyílt lehetőség.

 

Egészséges táplálkozás – A méz, mint egészségőr (aug. 29. - két alkalommal)

A helyi kulturális központban, a Vikár Béla Művelődési Házban Balázs Zoltán, aranyokleveles méhész tartott kóstolóval egybekötött 2 órás előadást. Az elején projektoron keresztül egy előre összeállított vázlaton kísérhették figyelemmel a jelenlévők a méz kialakulásának folyamatát. Valamint, hogy milyen módon is kerül ez a képlékeny aranyló anyag a csomagolásba.
Ezután nagy részletességgel ecsetelte előadónk a különféle mézfajták sajátosságait, és néha már-már meglepőnek mondható felhasználási területeit. A végén, a kóstolás céljából kihelyezett edényekből mindenki kedvére ízlelgethette a felsorakoztatott fajták eltérő ízvilágát.

 

 


Óvodai egészséghetek – Gyermekek fejlesztő tornája az óvodában (2011. 09. 05-2011.09.29)

A Százszorszép óvoda mindkét épületében szeptember hónapban gyermekek fejlesztő tornája zajlott. A foglalkozások hetente két alkalommal, hétfőn és csütörtökön kerültek megrendezésre. Ez a szeptemberi négy teljes hétre vonatkozóan 8 alkalmat jelentett. A programot Vasaji Edina tartotta. A gyermekek nagyon élvezték a foglalkozásokat, amely számukra az egészséges fejlődés elősegítésén kívül a felhalmozott energia levezetésére is szolgált. Az oktató, és a gyermekek közötti összhangnak köszönhetően az instrukcióknak megfelelően végezték a feladatot, és nem volt jellemző a helytelen viselkedés, illetve a figyelem hiánya.

 

 

 

Egészséges táplálkozás – Az egészséges táplálkozás fontossága gyermekeinknél (szept.6., szept.7.)

Szeptember elején két alkalommal került megrendezésre gyermekorvosunk, dr. Balázs Gizella előadásában az egészséges táplálkozás egy sarkalatos pontja. Úgy véltük, hogy az étkezési szokásaink kialakítást nem lehet elég hamar elkezdeni, így a doktornő Önkormányzatunk két óvodájában tartott előadást. Mivel ebben a korban levő gyermekek számára még szüleik készítik el az ennivalót, így ezen alkalmat összekötöttük az év eleji szülői értekezletekkel.
A szülők számára átfogó képet biztosítottunk nem csak a jelen helyzetről, hanem a jövőbeni feladataikról is. Kiemelt szempontként szerepelt az étrend összeállítása, az alapanyagok megválasztása, és a változatosság fontossága.

 

 


Mozgással az egészségért/Rendszeres testmozgás – Zumba-fitness (szept. 9., szept. 16., szept. 23., szept. 30.)

Szeptemberben több alkalommal került megrendezésre Zumba bemutatóval egybekötött előadás. Az előadást és a bemutatót Virág Nikolett hivatalos Zumba Instructor tartotta. Ez a mozgásforma rendkívül jól átmozgató, könnyen megtanulható mozdulatok összekapcsolásával valósul meg. Lényegében eddzük magunkat, miközben jól szórakozunk. A rendszerességre törekedve péntekenként kerültek megrendezésre az egyes alkalmak, és a résztvevők egyre bővebb ismeret anyaggal felvértezve vághattak neki az adott mozgáslánc elsajátításához. A foglalkozásokon jobbnál-jobb zeneszámok kíséretében zajlott az oktatás, amelynek köszönhetően egy pörgősebb ritmusnál a pulzusszám is gyorsan emelkedett.

 

 


Egészséges táplálkozás – A táplálkozási szokások következményei fogászati szemmel (2011.09.26.)

Szeptember végén szintén két alkalommal tartottunk előadást az egészséges táplálkozás jegyében, ezúttal különös tekintettel a szájhigiéniára, és az ezt elősegítő tápanyagokra. Ezen előadásokon az iskolások vettek rész, hiszen ez a nagyobb korosztály túlnyomó része a telekommunikációnak köszönhetően gyakran szembesül olyan reklámokkal, melyek elterelhetik a helyes útról, és a különböző ízfokozók, és emulgeálószerek kártékony világába téved. Mivel ezen anyagok nagy mértékben befolyásolják sejtjeink fejlődését, életciklusát, így bemutatásra került, mi történik, ha nem a megfelelő táplálék épül be szervezetünkbe. Az előadás rendkívül tartalmas volt, és a száraz ismeretanyag helyett, kissé játékos formában került bemutatásra, miként segít a jól megválasztott étel megtartani szájüregünk, nyelvünk, és fogaink egészségét, előidézve ezzel, hogy bátrabban, és többet mosolyoghassunk.

 

Iskolai egészséghét – Előadássorozat, Ki mit tud, Rajzverseny, Sportvetélkedők (2011. 09. 26-30.)

A hét elejét az alkotás jellemezte, az alsó tagozatban egészséges táplálkozással kapcsolatos feladatokat oldottak meg, valamint gyümölcs- és zöldségtálat készítettek. A felső tagozatosok rádiós „Ki mi tud” vetélkedőn alkalmazhatták az egészséges életmóddal, környezetvédelemmel kapcsolatos ismereteiket. Minden osztálynak plakátot kellett készítenie „Zöldségek, gyümölcsök a kifutón” címmel. Ezen kívül keresztrejtvényt, totót, képrejtvényt, szókeresőt, lóugrásos és kirakós feladatokat is meg kellett oldaniuk, valamit verset írni és dalokat gyűjteni a témában.
Keddtől-csütörtökig testnevelés órákon sportversenyeket szerveztünk az osztályok között. Emellett egyéni rajzversenyt is hirdettünk egészséges életmód témakörében. Az elkészült műveket novemberben állítjuk ki a Művelődési Házban.
Ugyancsak ezen a héten került sor az egészségprogram keretében védőnői előadásokra a 4-8. osztályos tanulók számára a plakáton meghirdetett témakörökben. A hetet a Magyar Diáksport Napja zárta rendezvény zárta, ami méltó befejezése volt az egészséghétnek.

 

Mozgással az egészségért/Rendszeres testmozgás – Kispályás labdarúgás (szept. 30., okt. 7., okt.14., okt. 21.)

A Hullám – Fanatic Sportegyesület lehetőséget biztosított, hogy az általuk képviselt sportág (kispályás labdarúgás) iránt érdeklődők kipróbálhassák magukat. Az óra elején elméleti oktatás volt, ahol az előadó, Tapaszi József elmagyarázta a szabályokat, a fontosabb technikai tudnivalókat, és a különbségeket a nagypályás labdarúgással szemben. Az oktatás befejeztével, a gyakorlati bemutató előtt bemelegítésre került sor, amely elengedhetetlen szinte az összes sport tekintetében. Ezután csapatokba rendeződve, és a megszerzett tudással felvértezve szembeszállhattak egymással a csapatok. Az események hangulatát hűen tükrözi az egészséges versenyszellem, és az eredmények háttérbe szorulása. Az edzések jó hangulatban teltek, és kellően átmozgatták a résztvevőket.

 

Lelki egészség védelme - stresszkezelés, konfliktuskezelés, kommunikáció (nov. 17., nov. 24., dec. 1., dec. 8.)

Novemberben, valamint decemberben a lelki egészség védelme volt a fő téma. Mind a két hónapban, két egymáshoz kapcsolódó témakörben kerültek megrendezésre az előadások. Az első téma a stressz-kezelés lehetőségeit, valamint a konfliktushelyzetek megoldását, és elkerülési lehetőségeit ölelte fel, a másik téma pedig a kommunikáció terén nyújtott hatékony segítséget a résztvevők számára. A program során 4 alkalommal került megrendezésre a tréning. Minden alkalom 3 órát tett ki. November hónapban az alkalmak a következőképpen épültek fel: 2 óra stresszkezelés téma és 1 óra konfliktuskezelés, kommunikáció, míg decemberben 2 óra konfliktuskezelés, kommunikáció és 1 óra stresszkezelés zajlott.
A csoportok nyitottak, pozitívak, befogadóak voltak a képzés iránt. Aktív közreműködésükkel, ötleteikkel, előzetes tudásukkal hozzájárultak a tréning sikerességéhez.

 

Mozgással az egészségért/Rendszeres testmozgás - Zumba fitness maraton (dec. 3.)

A szeptemberi alkalmak méltó megkoronázása volt a december elején megtartott Zumba maraton, ahol dupla annyi időt szentelhettek a résztvevők a mozgás nyújtotta szabadságnak. Mivel több résztvevőre számítottunk, így a helyi művelődési ház nagy termében rendeztük meg a programot, hiszen itt található egy színpadi rész is, ahol az oktatást végző instructor könnyebben lelkesítheti a tömeget, és kontrollálhatja a mozdulatok helyes elvégzését. A várakozásainknak megfelelően, míg az egy óra hosszas eseményeken nagyságrendileg 25-30 fő vett részt, addig a két órahosszas maratonunkon a jelenléti ívek szerint 107 főt számláltunk. A nagyobb résztvevőszámnak megfelelően a hangulat is pezsgőbb, pörgősebb, vérpezsdítőbb volt. A két óra elteltével kellemes fáradtság lett úrrá a résztvevőkön, és folyamatos érdeklődés övezi az esetleges folytatást.